Allt du behöver veta för att välja en handduk
När det är dags att köpa nya handdukar är det kanske lätt att gå på den första känslan när du tar på handduken. Du kanske lockas av mjukheten. Men det är mer än så för att skilja handduk från handduk. Du kanske har upplevt handdukar som luddar av sig på kroppen eller som inte suger upp en enda droppe efter duschen.
Vi har gått igenom en uppsjö med handdukar och tvättat och tvättat. För oss är de två viktigaste kriterierna att all bomull är GOTS och Fairtrade-certifierad.
GOTS-certifieringen överträffar de strängaste säkerhets- och miljöskyddsnormer som finns i världen och säkerställer att bomullen från bomullsfrö till dig som konsument inte har blivit utsatt för bekämpningsmedel eller kemikalier. Vi vill ge våra kunder den bästa ekologiska bomullen som går att få tag på.
Det är stor skillnad på märkning av ekologisk bomull. Många certifierar endast slutprodukten, det framgår dock inte hur bomullen har odlats, behandlats under delar av tillverkningen, inte heller färgning av produkten.
Trots dessa noga utvalda kriterier skiljer sig kvaliteten betr. vävning, vikt och färg från olika fabriker. Vi har valt bomull som odlats etiskt i Indien men att själva handdukarna vävs i Turkiet för optimal lyxig kvalitet.
De fabriker vi arbetar med har en sak gemensamt: ”strävan efter excellens”. De väljer den bästa bomullen för att säkerställa kvaliteten över tid. Detta är en viktig del för att minska vår globala miljöpåverkan. Genom att endast producera kvalitetsprodukter, vilket kommer att ha en längre livslängd. På lång sikt minskar det även kostnaden för dig som kund, som inte behöver köpa handdukar så ofta.
Våra mål när du torkar dig med en handduk bör den först och främst vara effektiv vid torkning. Handduken skall inte kännas särskilt våt eller som om den bara drar runt vattnet på huden. Den skall självklart kännas bekväm mot huden. Inte ludda av sig. Vissa människor gillar mjuka, tjocka handdukar, medan andra föredrar tunnare och kanske hårdare kvalitet. På lång sikt bör handduken inte heller ändra form, krympa allt för mycket eller blekas – även om det är normalt med upprepad användning.
Vikt
Att bestämma vilken handduk du till slut skall välja kan även vara tekniska bekymmer. Fiber, absorption och vikt spelar en roll. Ett enkelt sätt att se över kvaliteten är: ju mer bomull i en handduk ju mer absorberande är handduken kanske är även priset då något högre.
GSM, eller gram per kvadratmeter, är ett mått där det visas vikten av handduken. GSM är helt enkelt mätningen för hur mycket bomull som används för att göra en handduk eller tätheten av handduken. En handduk med lägre GSM är en lättar, tunnare handduk. GSM med en högre siffra motsvarar tätare och fluffigare handduk.
Vi har valt att tillverka våra handdukar med en vikt på 650 gsm. För att få lyxhotellskänsla men inte för tjocka för att ta för lång tid att torka.
Vi valt att låta långsidorna på handdukarna sys med dubbelsömmar för att säkerställa maximal hållbarhet. Vi har undvikit broderier och mönster utan valt att designa våra handdukar med enkelhet för att tilltala många.
Absorption
Det finns många påståenden om absorption och hur handduken kan suga upp tre eller flera gånger sin vikt i vatten kan låta bra på papper men när allt kommer omkring har du inte flera liter vatten på huden när du går ut ur duschen eller efter bad. Så länge en handduk gör sitt jobb dvs. suger upp vatten från din hud utan att sprida runt vattnet eller att handduken känns obehagligt våt så har handduken gjort sitt jobb. En handduk kan faktiskt vara för absorberande då den tar för lång tid att torka och kan därmed börja få en oönskad doft.
Färgning
Färgning anses vara den mest miljöstörande ledet i textilindustin. I vissa länder när man färgar bomullen förkommer vissa farliga kemikalier som är helt förbjudna hos oss som tex pentaklorfenol, som används mot mögelfläckar på tyget och bensidin, ett färgämne som är starkt cancerframkallande. Genom att vår bomull är certifierad enligt GOTS så är det förbjudet med kemiska bekämpningsmedel, herbicider, gödningsmedel, inkluderar formaldehyd, mjukningsmedel, pentaklorfenol och tungmetaller. Klorblekning är inte tillåtet.
Skötselråd
Oavsett om du använder dina handdukar till att torka dig efter tvätt eller att lägga sig på i sanden så vet vi att handdukarna definitivt får en daglig träning.
Goda skötselråd hjälper därmed till att hålla dina handdukar fina och att de varar längre.
Visst vi älskar att torka oss med en härligt mjuk handduk och efter upprepade tvättar kanske du önskar få upp mjukheten i din handduk igen.
Gör då enkelt ett eget sköljmedel genom att blanda 5 dl vatten, 2 dl ättika (24%) och några droppar eterisk olja (lavendel, citrongräs eller den doft du älskar). Busenkelt och miljövänligt.
Våra handdukar är en långsiktig investering med daglig lyx! Genom hållbar utveckling förbättrar vi livskvaliteten och välbefinnandet för både dig och alla som varit med och tagit fram våra produkter.
Vi hoppas att du njuter av dina handdukar!