FAIRTRADE

Bomull kallas ibland för det vita guldet, eftersom det är en stor exportprodukt för många länder med utbredd fattigdom. Många odlare skuldsätter sig för att börja odla bomull. Produktionsmetoderna, som ofta innebär att stora mängder kemiska bekämpningsmedel och i kombination med att bönderna saknar skyddskläder, leder till att många människor skadas i produktionen. Utöver detta så har branschen enorma utmaningar med dåliga arbetsvillkor och låga löner för textilarbetare i hela kedjan från spinnerier till sömnad. 

Bomullsodling tillhör en av världens smutsigaste branscher. Vid konventionell giftdriven bomullsodling blir skörden mindre och mindre år från år allteftersom jordens alla mikroorganismer dör ut – och då behövs det mer och mer gödningsmedel. Det blir en ond spiral.

Odlare tvingas hela tiden öka sina inköp av gifter, i takt med att jorden blir mer obrukbar. Priserna för bekämpningsmedel trissas upp och det är vanligt att odlarna skuldsätter sig då de inte har råd att fortsätta köpa bekämpningsmedel. Många odlare förlorar den mark de har ärvt och kan inte längre försörja sin familj. Denna onda spiral har ofta ett makabert slut: Det händer dagligen att pressade bomullsodlare som hamnat i skuld väljer att ta sina liv.

Dagens konventionella textilindustri beräknas involvera cirka 8 000 olika kemikalier. Gifter från bekämpningsmedlen sprids till närliggande vattendrag och förorenar dricksvatten i hela samhällen, vilket leder till att antalet cancerfall ökat kraftigt i områden där bomull odlas. 

Etisk och ekologisk bomull 

Men det finns ljusglimtar. Etisk och ekologisk bomull är möjlig – och borde vara det enda tillåtna. 

När vi behöver handla nya bomullsprodukter är arbetsvillkoren för människorna bakom din produkt kanske inte det första vi tänker på och framför allt ev. negativa effekter på din egen hälsa. Det ska det inte heller behöva vara. 

Det är komplext för dig som konsument. Ska man shoppa något skall man kunna göra det med gott samvete. Det ska vara schysst producerat, miljömässigt, etiskt och inte få negativa konsekvenser för ditt välbefinnande.

Verkligheten är dock att vår moderna konsumtion har makten – billigast till varje pris. Den sanna kostnaden för de låga priserna betalar den biologiska mångfalden, klimatet och alla miljontals människor som producerar våra bomullsprodukter till för låga löner och dåliga arbetsvillkor.

All vår bomull kommer från Fairtrade-certifierade producenter som dessutom är GOTS-certifierade. Vi kan stoltsera med spårbarhet från bomullsfrö till färdig produkt där kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och klorblekning inte är tillåtet. 

Fairtrade-certifierad bomullsproduktion

Fairtrade innebär handel på bättre villkor och möjligheter för bomullsproducenter i länder med utbredd fattigdom att investera i verksamhet och lokalsamhälle för en mer hållbar framtid.

Bomullsmärket visar att råvaran är certifierad enligt de internationella Fairtrade-kriterier som ställer krav på arbetsförhållanden, rättvisa handelsvillkor samt miljökrav. En produkt med Fairtrade-certifierad bomull innebär också spårbarhet genom hela handelskedjan från bomullsfältet till slutlig produkt. Läs mer på www.info.fairtrade.net.

Vårt uppdrag är att vi vill ge dig bättre sömn och vila med en positiv inverkan för optimal hälsa då du undviker giftiga partiklar vid både beröring och inandning samtidigt som du gör stor skillnad för vår miljö. Sängkläder och handdukar som ger dig en oförglömlig upplevelse tack vara sin höga kvalitet och enkelhet. Genom hållbar utveckling förbättrar vi livskvaliteten och välbefinnandet för både dig och alla som varit med och tagit fram våra produkter.

Tack för att du tänker på vår gemensamma framtid.

Mer information om Fairtrade-märkt bomull:

Här kan du läsa mer om Fairtrade-certifierad bomull och vilka fördelar det för med sig för odlare och anställda inom bomullsproduktionen i länder med utbredd fattigdom.

http://www.fairtrade.org.uk/~/media/fairtradeuk/what%20is%20fairtrade/documents/policy%20and%20research%20documents/product%20related%20documents/cotton%20commodity%20briefing%202015.ashx