Skötselråd  – ta hand om dina handdukar

Goda skötselråd hjälper till att hålla dina handdukar fina och att de varar längre. Oavsett om du använder dina handdukar till att torka dig efter tvätt eller att lägga sig på i sanden så vet vi att handdukarna definitivt får en daglig träning.

– Tvätta och torka handdukarna innan du använder dem för första gången. Dra lite i kanterna och skaka gärna lätt dina handdukar när du tar ut dem ur tvättmaskinen då öglorna i frottén binder sig hårdare vid tvätt. 

-För att bibehålla färgerna på handdukarna och förhindra blekning vid första tvätten kan du hälla i ½ till 1 msk med vinäger i sköljmedelsfacket. -Använd ekologiskt tvättmedel, var varsam med mängden med tvättmedel. Överdosering av tvättmedel gör att maskinen inte klarar av att skölja rent tvätten, och rester av tvättmedel fastnar på handduken. Dessutom är det bra för naturen om vi inte doserar mer än vad som behövs!

-Undvik sköljmedel. Sköljmedel hindrar fibrerna i din handduk från att absorbera fukt. Sköljmedel lägger sig som en hinna runt fibern och försämrar förmågan att suga upp vatten. 

-Tvätta i 40 grader-Tvätta dina handdukar med liknande färger. Separera vita från färgade textilier. 

-Hoppa gärna över att torktumla eller torktumla på låg värme och gärna då en kort stund för att sen hängtorka. Tänk på att handduken slits och kan tappa färgen fortare om du torktumlar den. Behandla de känsliga bomullsfibrerna med omsorg. Se dock till att handduken är riktigt torr innan du lägger in den i ett skåp för att förhindra att den får dålig lukt eller möglar.

-Efter användning av din handduk, häng upp handduken så att den torkar ordentligt, annars riskerar du att den möglar. Tyget måste få andas för att kunna torka.

Avrådande av att använda sköljmedel är för att det faktiskt kan göra mer skada än nytta. Framför allt för vår miljö men även för våra textilier. Sköljmedel hindrar bomullsfibrerna från att absorbera fukt och då är ju hela poängen förlorad.  

Visst vi älskar att torka oss med en härligt mjuk handduk och efter upprepade tvättar kanske du önskar få upp mjukheten i din handduk igen. 

Gör då enkelt ett eget sköljmedel genom att blanda 5 dl vatten, 2 dl ättika (24%) och några droppar eterisk olja (lavendel, citrongräs eller den doft du älskar). Busenkelt och miljövänligt.

Våra handdukar är en långsiktig investering med daglig lyx! Genom hållbar utveckling förbättrar vi livskvaliteten och välbefinnandet för både dig och alla som varit med och tagit fram våra produkter. 

Vi hoppas att du njuter av dina handdukar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *